Vacker vila

När man förlorat någon familjemedlem till den eviga vilan så nödgas vi mitt i sorgen att vara organisatoriska och ta tag i planering av den förestående begravningen. Vi ska här ge några tips på vad du kan tänka på.

Begravning

Allmänna tips

Priset – När någon gått bort och det ska planeras begravning så kan det kännas märkligt och svårt att fråga om priset på exempelvis olika begravningstjänster. Den tanke man i regel har i huvudet är att man vill hedra den döde med en fin och värdig begravning, att då börja se till pengarna brukar kunna kunna kännas lite ovärdigt. Detta är en känsla man ska slå undan, man behöver inte känna på det sättet och det är ju inget konstigt med att ta reda på vad det kostar. Generellt så skulle nog den döde heller inte ha velat att du ska skuldsätta dig för dennes begravning, så att säga.

Kontakta församling – Vill man att den anhörige skall begravas på en kyrkogård i sin församling så är det bra att så snart som möjligt ta kontakt med församlingsexpeditionen för att reda ut när det finns en tid för begravning, samt gravsättning och så vidare.

Gravsten

Det allra vanligaste är att man pryder gravplatsen med en gravsten. Detta är förstås dock inte ett måste, men visst är det vackert om man kan ordna en fin sten. Det finns lite olika varianter av stenar att välja bland, den typen vi skulle tipsa om är en sten i stenkompositmaterial som de du kan hitta på exempelvis på www.vitastenar.se. Anledningen till att vi tipsar om detta är att de dels är de väldigt mycket lättare att handskas med i och med att de väger väsentligt mycket mindre än vanliga gravstenar. Dels så kan man också göra stenarna mer personliga med olika typer av tryck och gravyr. Utöver detta så är dessa stenar också i princip helt underhållsfria.

Checklista

Till sist så delar vi med oss av en checklista som man också kan hitta på Svenska Kyrkans hemsida som kan vara bra att ha till hands när man ska ordna med allt.

  • Beställning av kista
  • Svepning och bisättning av den döde
  • Beställning av dödsannons
  • Beställning av kistdekoration eller bårtäcke
  • Val av gravplats
  • Arrangemang inför begravningsgudstjänsten