Plötsligt hjärtstopp och hjälp

Utanför sjukhus drabbas omkring 5 000 personer per år i Sverige av plötsligt hjärtstopp. Av dessa räddas omkring 500 personer. Statistiken kan bli mycket bättre om fler lär sig hur man utför hjärt- lungräddning, vanligen kallad HLR idag. Med bättre tillgång till hjärtstartare kan den förbättras ytterligare. Utan hjälp sjunker överlevnadschansen med omkring tio procent varje minut.

Det farligaste med plötsligt hjärtstopp är att det kan drabba vem som helst, när som helst. Inga tydliga symptom visar sig nödvändigtvis innan det inträffar. Butiker som HLR Hjälpen har en mängd utrustning som kan hjälpas i dessa typer av situationer. Men för att kunna agera rätt gäller det att veta hur man utför HLR.

Innan man påbörjar HLR är det viktigt att kontrollera medvetande och andningen. Vid plötsligt hjärtstopp är personen inte vid medvetande och andas inte. För att kontrollera medvetande är det rekommenderat att ta tag i personens axlar och försiktigt skaka i denne. Våldsamma skakningar kan förvärra eventuella skador i nacke eller göra illa personen på andra vis. Vaknar inte personen är det dags att kontrollera andningen.

Lägg en hand på den medvetslöse personens panna, böj försiktigt bak huvudet och lyft upp dennes haka med andra handen. Med huvudet nära personens näsa och mun ska man nu lyssna efter andning och känna efter andetag. Titta även på bröstkorgen och se om den rör sig upp och ned, även bara lite. Vid onormal andning eller ingen andning alls har personen drabbats av hjärtstopp. Larma först 112 om händelsen och påbörja sedan HLR.

För att kunna göra HLR rätt är det rekommenderat att gå en kurs. Att lära sig från en utbildat instruktör kommer att vara mycket bättre än bara från en video på nätet. Många som bara sett det utföras men aldrig gjort det själv löper exempelvis risken att inte trycka ned bröstet tillräckligt långt för att ge rätt effekt.