Graviditets problem

gravid
Att vara gravid är en stor omställning för kroppen och med det påverkas många organ och kroppsfunktioner, vilka sedan försvinner eller återgår efter förlossningen.

I en artikel hos 1177.se har vi läst om de vanligaste besvären vid graviditet. En vanlig åkomma vid graviditet är illamående vilket många upplever i de första månaderna av graviditeten. Man behöver inte oroa sig för fostret då det tillgodogör sig den näring det behöver för sin utveckling. Dock blir en del gravida såpass dåliga och kräks att de behöver läggas in under en kortare tid för att få dropp. Illamående kan lindras om man äter ett kex eller en skorpa och dricker lite saft redan innan man kliver upp ur sängen på morgonen.

Halsbränna är också en vanligt förekommande åkomma liksom förstoppning. Detta sker eftersom glatt muskulatur i kroppen slappnar av vid graviditet. Detta innefattar magmunnens, livmoderns men också tarmarnas muskulatur. Mycket vatten motverkar förstoppning liksom regelbunden motion. Avstå kaffe och stark mat liksom sena kvällsmål för att avhjälpa halsbrännan.

Ont i ryggen är ett vanligt problem och beror oftast på den växande magen. Det finns stödgördlar att köpa online som kan underlätta och minska besvären. Om du har problem med ryggen tidigt i graviditeten är det bra att besöka en sjukgymnast för att få övningar som stärker ryggen, då magen kommer bli tyngre med tiden.

En del gravida har också lättare att få hål i tänderna, oftast beroende på att personen småäter mera men också risken för karies ökar under graviditeten, då motståndskraften mot bakterier är mindre.

Hur gravida sover varierar från person till person. Vissa sover jättebra hela nätterna medans andra besväras av mycket drömmar, törst eller behöver kliva upp och kissa flera gånger per natt. För att underlätta möjligheten att sova gott när magen växer och blir stor, kan det vara skönt att bulla upp i sängen så att man med hjälp av kuddar kan få stöd under magen, mellan knäna och i svanken.

Foglossning är något som hör graviditeten till. Graviditetshormonerna luckrar upp brosket i fogarna i bäckenet för att barnet ska kunna få plats vid födseln. En del kan få ont i sina fogar och det finns inget direkt botemedel eller behandling som botar detta, utan man får anpassa sig efter vad kroppen klarar av och ta det lite lugnare. Det finns speciella bälten som pressar ihop bäckenet och hjälper något mot foglossning som kan fås av sjukgymnast och läkare.