De vanligaste dödliga sjukdomarna idag

Trots våra välutvecklade samhällen här i västvärlden så är sjukvården väldigt belastad, mycket beroende på vår livsstil, paradoxalt nog. Hjärt- och kärlsjukdomar och cancer är de allra vanligaste dödsorsakerna idag.

1079875-cancer

Hjärt- och kärlsjukdomar

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige i dag är hjärt- och kärlsjukdomar. Hela 1,4 miljoner är drabbade skriver Hjärt- och lungfonden. Hjärt- och kärlsjukdomar är ett samlingsbegrepp för de sjukdomar som drabbar cirkulationsorgan som hjärtat och blodkärl, ofta till följd av högt blodtryck och stress, men också en alldeles för fet kost och mycket stillasittande.

Cancer

I dag får ungefär 58 000 i Sverige diagnosen cancer varje dag. Enligt Cancerfonden är rökning den enskilt största orsaken till cancer. En cigarett innehåller runt 4 000 kemiska ämnen, och ungefär ett 40-tal av dessa kan orsaka cancer. En fjärdedel av den rök man röker av cigaretten får man i sig själv. Resten andas man ut och hamnar hos någon annan om man har otur, den personen blir då passiv rökare.Det är svårt att sluta röka. Cigaretter är starkt beroendeframkallande. Vill man försöka finns det idag tekniska hjälpmedel för att underlätta processen med att sluta röka. Online kan du hitta mer information om E-cigaretter som successivt hjälper dig att sluta röka. E-cigaretter innehåller endast nikotin, vattenånga och aromer, du slipper alltså den farliga tjäran, rökhostan och röken som sprider sig till dina medmänniskor.Ungefär 5 200 personer dör årligen i någon form av cancersjukdom som har sin grund i rökning, medan 6 800 personer drabbas av rökningsrelaterad cancer.