Att mista ett ofött barn

2166120-pregnant-woman-s-exposed-bellyAtt mista ett ofött barn är en stor sorg för många. Spänningen och förväntningarna vid en graviditet kan vara stora och känslorna starka. Trots att de flesta är medvetna om att det finns risk för missfall så kommer det ändå i regel ofta oväntat. Om man har svårt att bli gravid eller får fler än ett missfall i följd så är det inte ovanligt med känslor av hopplöshet och frustration. Man kanske oroar sig för om man kommer bli gravid igen, och hur det då kommer gå.

Öka chanserna till en lyckad graviditet

De bästa chanserna att bli gravid har man om man trots allt försöker att undvika spänningar och i stället slappnar av. Tillåt dig att bli ledsen och att sörja förlusten av det ofödda barnet, men börja så småningom att se framåt igen. Tidningen Mama skriver om en mängd husmorstips och vetenskapliga teorier om hur man kan öka chanserna att bli gravid och minska riskerna för missfall.Det första tipset är att man får i sig tillräckligt med folsyra. Det ökar inte bara fertiliteten utan minskar risken för skador i centrala nervsystemet hos fostret. Folsyra och många andra bra produkter för ökad fertilitet kan man beställa via Graviditetskollen. Andra livsmedel och näringsämnen som kan vara bra att få i sig är frukt och grönt, vilket visat sig minska risken för missfall, långsamma kolhydrater, rätt sorts fetter, D-vitamin och järn.

Håll en hälsosam livsstil

Dra ner på kaffe och alkohol och undvik rökning. Motion och fysisk aktivitet är bra för hälsan och även för fertiliteten. En bra vikt, det vill säga varken över- eller undervikt, gynnar både chanserna att bli gravid och att fullfölja en komplikationsfri graviditet.

Tips till mannen

Vad beträffar mannen så ska testiklarna hållas svala då för mycket värme hämmar spermieproduktionen. Mannen bör med andra ord undvika varma bad, för tajta kläder och laptopen i knät. Det kan även vara klokt att ta det lugnt med bastubaden. Vad han kan göra är att boosta med zink och folsyra, som vid brist kan sänka produktionen av spermier.