Att återkomma från cancer

cancer-survivor_243554755

Cancer är en av de vanligaste sjukdomarna dessa dagar. Det finns flera sorter, många som man kan tillfriskna från såvida man får behandling i tid. Två av de vanligaste är bröst- och prostatacancer. 

Om man tar sig genom bröstcancer får man en ny chans till ett fullbordat liv. Man fortsätter dock att göra årliga kontroller i fem år för att se till att cancern inte kommer tillbaka. Tack vare att Sverige kallar kvinnor till mammografi vartannat år upptäcks de flesta cancerfallen tidigt. Kallelsen startade automatiskt efter man har fyllt 40 år. Har man släkt med bröstcancer så man misstänker att det kan vara genetiskt, kan man dock få kallelser tidigare och göra en grundlig undersökning.

Efter man har genomgått en cancerbehandling är det vissa som blivit tvungna att ta bort ett eller båda brösten. Man får automatiskt prata med en psykolog för att ta sig genom detta, men det kanske inte går att leva utan bysten. Kvinnors bröst är starkt kopplat till deras sexualitet och kvinnlighet, att förlora dem kan få kvinnan att känna sig könlös och attraktiv. För att få tillbaka känslan att vara kvinna är det många som väljer att köpa nya bröst och göra en bröstförstoring. Tack vare moderna metoder läggs inlägget bakom bröstmuskeln för att ge en naturligare form. Det finns dock en risk att man får fel form på brösten och inte den droppliknande formen som många eftersträvar: Citadellkliniken har därmed tagit fram en speciell BH utan kupa och med förband upptill som hjälper bysten att få rätt form.

För männens del kan prostatacancer leda till besvär efter lyckad behandling. En del går igenom strålning, andra opereras och i de svårare fallen gör man båda två. Prostatan är väldigt känslig och efter en behandling och tillfrisknande kan man få bestående men. Med en operation tar man bort prostatakörteln samt en del av sädesledarna tas bort. Detta kan ge sviktande potens och utebliven utlösning. En del blir helt impotenta medan andra kan få tillbaka sitt sexliv med hjälp av piller och tid.

Prostatacancer är vanligare än bröstcancer och det bästa sättet att vara säker på att man inte har det är att göra årliga undersökningar. Har man två eller fler närstående släktingar som har eller haft prostatacancer kan man besöka en urolog för att reda ut risken att man själv kommer att drabbas i framtiden. Många får inga symptom alls, vilket gör det till en smygande sjukdom som man inte alltid hittar förrän det är för sent. Därför är det viktigt att hålla koll på förändringar i toalettvanor och inte undvika urologen.